torsdag 8 juli 2010

Utflyktsmål nr 2: Karlskrona stad



I Karlskrona stad finns mycket att titta på och hitta på. Om man vill njuta av staden i lugn och ro, vilket verkar klokast om ni frågar mig, och inte springa runt som en stressad turist så vill jag dela med mig av mina favoritställen i stan.

För fika: Café Nyfiket bakom Blekingemuséet eller Lennarths på Klaipedaplatsen

För att läsa en bok eller lösa ett korsord: Vilken bänk som helst på Stumholmen

För lunch: Lisas sjökrog nere i gästhamnen
(UPPDATERAT)
För middag: Antons på Ronnebygatan

För glass: Mix tobaksbutik på Klaipedaplatsen (billigare och mindre glassar än på Glassiären (jo, det är positivt) och sällan någon längre kö)

För konstens skull: Karlskrona konsthall på Borgmästaregatan (nästan alltid fri entré)

För att få sig lite Karlskrona- och Blekingehistoria till livs: Marinmuseum på Stumholmen och Blekingemuséet vid Borgmästarekajen

För pick-nick: gräsmattan framför Bastion Kungshall på Stumholmen

För bad: Stumholmen, Långö eller Saltö badplatser

För fin utsikt: Bryggareberget
För annorlynda vyer: Skärgårdsbåtarna

Men det vore ju lite för enkelt att bara lista upp mina favoriter. Något nytt måste jag ju komma med, liksom. Så, som den matfreak och utbildade kock jag ändå är, var jag ju tvungen att testa Blekinges kulinariska trumfkort: Kroppkakor och Rågskorpor.

Jag och Siri köpte en rågskorpa för 5 kronor på Lennarths. Den är lika stor som min handflata och ca 4 cm tjock. Den är torkad på utsidan, som man förväntar sig av en skorpa, men mjuk innuti. Vi bröt den i stycken och åt och Siri tyckte att det var fantastiskt mumsigt. Min infödde sambo informerade senare om att man äter skorpan genom att skära den i skivor, lägga smör på och sedan doppa den i kaffekoppen. Det testade vi inte, men det kan säkert vara gott. Med risk för att uppröra alla blekingar så tycker jag nog att de där skorporna är ganska alldagliga. En god skorpa, men det är ju ändå bara en skorpa.

Och så var det det här med de omtalade kroppkakorna. Jag skulle ju ha kunnat göra kroppkakorna själv. Det hade varit en utmaning. Men då tror jag inte att jag hade kunnat ge ett rättvist betyg. Därför gick vi till Blekingekroppkakan i Hoglands park. Där kan man köpa en kroppkaka med lingon och skirat smör för 25 kronor. Det är ju lite käckt tycker jag eftersom man kanske bara vill testa och inte är sugen på att beställa in ett helt lass. Så, hur smakade det då? Jo, ganska gott faktiskt, som en kokt raggmunk med fläsk och peppar till. Framför allt var de två tjejerna som jobbade på Blekingekroppkakan väldigt gulliga och det bidrog nog med sitt.

Här hittar ni utflyktsmål nr 1.

1 kommentar:

  1. Vilken fin lista! Jag ska testa något nytt när jag kommer om en (knapp) vecka. Kan för övrigt informera dig om att jag gjort egna kroppkakor (!) för inte så länge sedan. Sjukt gott ju! Skirat smör och rårörda lingon är ju liksom grejen. Ska definitivt besöka Blekingekroppkakan snart. Ses på lördag, längtar efter er!

    SvaraRadera