lördag 8 maj 2010

Till alla frankofiler

Här kommer några tips på hur man kan skaffa sig en känsla av att vara i Frankrike utan att egentligen vara där:

- Lyssna på Edit Piaf eller Yves Montand.

- Regnar det - tänk Paris. Är det sol - tänk Rivieran.

- Gå till affären och handla ost, men bara sådan med omlsag och som kommer från Frankrike såklart. Gå också till Systembolaget och handla franskt vin. Sätt dig på en plats som påminner dig så mycket som möjligt om Frankrike (och så lite som möjligt om Sverige). Förutom att njuta av ost och vin, kan du även vältra dig i den franska texten på paketen. Läs gärna högt på din bästa franska från flaskans baksida.

- Köp en kaffe och en croissant (gärna på något fik som Patisseriet i Lund där det ibland skrålar fransk musik ur högtalarna). Ta gärna med dig en Le Monde eller en Le Figaro. Det spelar inte så stor roll om du förstår texten eller ej. Titta på bilderna, låtsas lite, gnola Marseljäsen och känn Frankrikekänslan komma över dig.

- Läs Bonjour Tristesse av Francois Sagan eller A Moveable Feast av Hemingway.

- Gå till Bankomaten och plocka ut pengar. Lägg märke till att du i rulltexten längst ner på datorskärmen uppmanas att sätta in kortet även på franska - Insérez votre carte s'il vous plaît. Välj sedan "other languages" och "francais". (Ursäkta stavningen, men jag kan inte hitta ett "c" med cedilj.) Varför inte festa till det riktigt och ta ut en 20-euro-sedel?

- Drick kir eller pastis. Eller båda.

- Sätt dig i bilen och kör runt i något område nära en färjehamn eller vid Öresundsbron. Hitta en bil eller, kanske lättare, en lastbil med fransk registreringsskylt. Lägg dig bakom. Det behövs bara lite fantasi, sen befinner du dig på en autoroute istället för på E6.

- Gå en runda på Lidl och handla lite skräpmat med semesterkänsla.

- Är du riktigt desperat och har svårt att föreställa dig Frankrike i alla fall? Använd dig av Google Earth. Bestäm dig för en gata i Paris. Varför inte Rue du Cardinal Dubois eller Place Jaques Rueff? Välj gatuvy, kolla in utsikten och navigera dig sedan fram längs Paris gator. Nästan som att vara där. Nästan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar